Tuesday, January 27, 2009

BeRkAmPuNg Di HoSpItAL...

Kami ramai2 makan kat dalam kawasan hospital...
sebahagian sahaja ni...

Masing2 memilih lauk2 yang ada...

Tunggu giliran nak masuk tengok tokki kat dlm wad...
sempat lagi posing...huhuhu

To'ki~Sulong bin Embong...


Salam...
Hari ahad lepas I balik kg..
tengok to'ki (Sulong bin Embong) sakit kat hospital Mersing...
I balik ke Mersing...x blk ke kg Endau sbb mak I jaga ayahnya
yang masih ditahan di wad hospital Mersing...
Hubby I ajak balik jugak pada hari tu..tapi akhirnya kena tahan lagi mak
supaya jangan balik tidur aja di Mersing..
Apa yang dapat hubby I vat lagi kalau mak mentua sendiri dah cakap..
nampaknya x ada bantahan lagilah...
Fuh...seronok bukan main lagilah ank2 I (I pun sama..hehehe)

Bila sampai je kat Mersing...kami sekeluarga terus ke rumah akak I
(Esah binti Abdul Rahman)..I pun tolonglah apa yang patut...
Sbb waktu melawat blum lagi jd kami semua siapkan
makan tengahari untuk semua orang...
kat umah kakak I sorang lagi (Aidah binti Abdul Rahman) pun
sedang masak jugak,...makcik2 yang lain ada jugak lah yang menolong...
kami semua tolong menolong..kami semua keluarga besar...

Jadi apa kata orang ringan sama dijinjing berat sama dipikul...
Begitulah kami sekeluarga...
Mak I ngan adik2nya semua bergilir2 menjaga ayah mereka...

Cerita yang agak menyakitkan ada jugak lah I dengar dari makcik2 I
yang menjaga tokki..
Ada seorang kakitangan hospital mersing beritahu selama hospital mersing beroperasi
x pernah ada keluarga yang begitu ramai datang melawat...
Inilah pertama kali terjadi...pada satu malam tu 3 org jaga dtg konon nya
dia mendakwa ada org mengadu terlampau ramai org menyebabkan
keraguan bagi pengunjung lain....kitaorg tanya gaklah
ada barang hilang ke??? tak ada pulak...
ermmm...memang kami akui...keluarga kami memang keluarga besar tapi kami
semua mahu sama2 ngan makcik2 kami yang bersusah payah menunggu tokki...


Itulah kami 'Sulong's family'....
Anak pertama emak I~Wook @ Zauyah bte Sulong
Anak ke2 mak teh~Jamaliah bte Sulong
Anak ke3 mak njang~Samsiah bte Sulong
Anak ke4 mak ngah~ Jamsiah bte Sulong
Anak ke5 mak cik~Rumsiah bte Sulong
Anak ke6 pak uda~ Ismail bin Sulong
Anak ke7 mak andak~Sabariah bte Sulong
Anak ke8 pak alang~Ibrahim bin Sulong
Anal ke9 untie mas~Kamariah bte Sulong
Anak ke10 mak dek~Zaiton bte Sulong
Anak ke11 mak busu~Raudzah bte Sulong

To'ki I mempunyai cucu seramai 40 orang...
dan cicit seramai 38 orang...
dan cuit 1 orang...


3 comments:

yazzmean said...

Wah beso nye familiy..... kire eibu june ni b'tuah la.... mean ni nah rse skjap jer,but kan best klu mse 2 blh d putar smle...... msti best kn............

misy syazana said...

geret gile...!
nie lah family kite kan ibu :D

wiseman1stopcentre said...

wah..kuarge besar..moga2 atuk beansur pulih..
"relakan pemergian jika sampai masa"..bersabar!..
be hepi..hidup ini best..positif!