Tuesday, February 17, 2009

PeRaSaAn YaNg BeRCaMpUr BaUr...

ASSALAMUALAIKUM

Entahlah kenapa perasaan yang bercampur baur pada hari ini...
Bersalah ke seorang bila memarahi anaknya???Kenapa mesti rasa bersalah menular terus dalam diri nih..sedangkan tindakan yang ibu lakukan terasa wajar...Salahkah seorng ibu meletakkan satu peraturan,..peraturan yang mesti diikuti walaupun mereka bukan anak kandung ibu...Bagi ibu bila mereka dah berada bersama2 ngan ibu apa jua peraturan yang ditetapkan mesti dipatuhi..Muktamad.


Sebenarnya peristiwa ni berlaku malam tadi..Malam tadi x tau mcm mane ibu bleh plak terlelap kat ruang tamu..tunggu adik Hakim tgok katun dia..akak dia yang len vat homework...sedar2 dah pukul 10 mlm. Anak sedara ibu Amin dah x de umah, rupenya dia amik peluang kluar masa ibu tertido. Ape lagi mengamuk gak lah ibu...mare ngan adik2 yg ada kat umah, ngape x kejut ibu masalahnya. Adoi ni mesti komplot ni..Mana tak marah siang tadi dah kluar..cukup2lah tu.


Peraturan yg ibu tetapkan kalau kluar malam 1030pm mesti dah ade kat umah...Jam kat dinding dah menunjukkan 1025pm. Ibu pon call dia, 'kat mana ni? Dah pukul bape ni? X nak balik lagi ke?' Jawabnya 'kejap bu..potong rambut'. Bila fikirkan...aik??? Dah x de siang ke nk potong rambut??? Jam dah pun menunjukkan pukul 1035pm...rasanya ibu mesti call lagi..kena bagi last warning ni..'Ngape x balik lagi ni??? Dah pukul brape ni? Ibu x kira kalo x blk dalam masa 5 minit ibu kunci pintu...nasiblah ye'.-Mandatori


Lame gak ibu tunggu, rasa cam panas dah hati ni. Ya-Allah bykkanlah sabar dlm diri ni. Jarum jam dah menunjukkan 1055..Ish3 memang x bole jadi ni, ibu call hubby, sruh dia yg call plak.
X smpi 5 minit dah balik pon. Ibu pon sruh angah yang bukakkan pintu...(maleh nk bagi muka)
Ibu dengar dia masuk tapi vat derk je...x nk tye pe2, sbb ibu tau dia pon mesti bengang gak dpt call dari ayah. Terdengar mangga dipasang & pintu di kunci..ibu vat senyap je dlm bilik (biar masing2 cool dlu-nti kalo ikutkan marah setan yang bertepuk kegembiraan)


Tiba2...plop,black out. Gelapnya..kenapa ye??? Allah balas cash ke??? (timbul persoalan di benak ibu)..Kenapa ibu ckp camtu??? Sbb dia ank yatim. Tak terniat langsung di hati ibu utk mendera tapi apa yang ibu cuba lakukan adalah utk membentuk dia jadi seorg yg sentiasa mematuhi apa yg patut dipatuhi x kira dimana dia berada. Kalo kite yg menjaga dia tak boleh nak tegur pada siapa lagi yang dia nk dengar ckp??? Bersalah ke ibu???..

Sbb itu lah perasan ibu bercampur baur...Bersalah ke ibu? Berdosa ke ibu? Ibu dikira menzalami anak yatim ke? Wajar ke tindakan ibu? Apa yang patut ibu buat? Nak biarkan saje ke? Memang sekarang Allah bayar cash...Tapi bila ibu fikirkan apa yang ibu lakukan sumenya utuk diri dia jugak dan atas kasih sayang ibu kat dia...kalo x sayang bak kata org Penang ' biaq pi ah'. Pe2 pon harapan ibu semoga dia sentiasa hargai apa yng cuba ibu lakukan utk dia. Tapi remaja skang memang kalo yang dilarang, itulah jugak yg dia nk vat. Masa ni mmg dia x sedar lagi, bila kite larang dia igt kite benci...sebenarnya bila kita biar tulah kita benci..lantak nk jd ape.


Anak2 adalah amanah Allah buat kita, semoga apa yang ibu lakukan mendapat keberkatan dan keredhaan dari Allah-Amin.

13 comments:

.:CiK ArA:. said...

ibu, mak, cik ara selalu sangat pesan.. bila orang mara kat kita sebb dia sayang kat kita.. so tak salah pun kalu ibu marah dia.. sebb ibu syg kat dia.. kadang2 budak2 nie tak fham... chewah cik ara cakap macam da tua sangat pulak..heheh tak pe nanti ibu slow talk lah ngan dia.. mungkin dia akan faham kenapa ibu marah.. bukan nak dera tpi nak ajar dia jadi baik.. nak dia tahu ibu syang kat dia.. tu pasal ibu mara.. heheheheh

_ciK ja_ said...

betul3...

kakpiah said...

betul tu.. ramaja nih sker memberontak.. dia akan paham bila dia dah dewasa nanti..
semua nih utk kebaikan dia..
yg penting niat kita ikhlas.. insyaallah nanti2 lembutlah ati nya....

♡ Eibu June's ♡ said...

~Cik Ara~
Itulah kalo marah2 lebih2 mberontak plak..
'anak2 ni, dia x tau kite syg dia'...

~Cik Ja~
Memang btul..:)

~Kakpiah~
InsyaAllah..hendaknya gitulah.

Nik Fauziah Nik Hussin said...

Mmg susah anak jaga anak remaja.. nak suruh kita treat dia mcm orang dewasa, tp tindakan dorang masih keanakan..
Tapi tak salah kalau kita gunakan pendekatan sebagai kawan, kaunselor dan gurubesar..Ikut situasi.
Wallahu a'lam

Mencari Erti Hidup said...

skli skle seorg ibu pun kne bfikir seprti seorg remaja..mungkin ngn cre 2 kte akn lebih memahami mereka..

>>sekadar pendapat..manjer xde pengalaman de ank..kawin pun blm..hehe..cme pengalaman mnjdi seorg remaja..

Riezal said...

its better ibu menegur dari tak menegur or memarahi..maybe dia berontak.. tapi insyallah bila ibu masih menten menegur rasanya dia akan biasa macam tu.. lebih bahya kalau ibu tak menegur ..sampai dia sendiri takboleh di tegur.. Ibu..dun you worry..u did the rite thing..some time Allah taala memberi dugaan kat kita.. macam tu laa rasanya bila kita kecik2 dulu kan.. tak penah rasa apa2.. macam mana mak pak kita rasa.. now Allah nak kita rasakan sendiri.. tabah kan diri Ibu.. stay cool.

~ceRRy beRRy~ said...

salam iebu~~
eh2..ifa bkn stop jd follower iebu..
ifa privatekn jek...
xpe2..ifa dh normalkn blk..hehe
s0ry yek iebu..
ifa cayang same iebu... :)

♡ Eibu June's ♡ said...

~Nik Fauziah~
itulah sebaik2nya...
mmg ade masanya ibu ble jd kwn dan pendengar yg baik tp kalo dah bab2 yg mmg kena buat tp x buat..
tsunamilah melanda...
anak2 ni mmg sentiasa kena igtkan..

~manjer~
time kaseh kerna mmberi pndpt...
ape jua pandangan org x kira tua atau muda seseorg itu..kita kena amik jugak kalo ke arah kebaikkan...

~Riezal~
InsyaAllah moga apa yg kita lakukan sentisa mendpt keberkatan dariNya...

~cerry berry~
sowi ifa...
hehehe ibu ni gaknya bru dlm blogger ni,
jd kureng skit bab2 camni..
sayang awk juga...:)

AyAres151 said...

ibu..banyakkan bersabar....
cuma satu jer bu...
if ibu nak dia sedar...luahan ibu di blog ni..
ibu bagi url blog pada Amin...
nnt kalu dia ada masa...dia baca..
sure dia terkesan di hati..

biasanya cakap mulut dalam marah2..
intonasi tu kadang membuatkan budak2 sukar paham..
jadi..bila dorang membaca..
luahan ibu sebegini...
insya Allah..dorang bleh melekat di hati...

cuba lah..

kak tyea said...

alhamdulillah sebab ibu ada peluang buat amal sepanjang idup. jaga anak yatim ni besar pahala dia. jaga aje x cukup..nasihat n didikan tu yg penting. macam bonus mark lah gitu. ibu dah nasihat memang saya sokong tp bila ibu rasa bersalah tu, saya x sokong langsung. ibu kena tetap pendirian. sekali ckp x, stick to it. memang x boleh balik lewat..only then anak ibu akan paham peraturan.( saya ada study psikologi knk2 tp sama gak ngan remaja ). pada saya ibu memang x salah. ibu x aniaya dia kan. black out tu insyaallah bkn blsn Tuhan. itu kebetulan. syaitan kot yg hasut hati ibu spya sangka itu maknanya Tuhan marah. x..insyaallah x. ibu x yah risau.

♡ Eibu June's ♡ said...

~AyAres~
Time kaseh atas cadangan tu..
moga apa jua yg dilakukan dapt manfaatnya.

~Tyea~
Trima kaseh sgt buat Tyea kerna sudi ke blog ibu...
dan kongsi serba sedikit vat tatapan ibu...
terasa lapang dan lega hati ini bila tyea ckp begitu..:)
terharu pun ada...hehehe(T_T)

amiR muJahiD said...

salam ibu...
ni pndapat sya...

apa yg ibu buat tu x slh...
sya sndiri sbg remaja...
slalu jgak kna tegur ngan ibu sya...
bla dah kna tgur,
rasa bersalah sgt...
yela...xbaik lwn ckp org yg lebih tua kan...
lgpn marah tu kan tanda syg...
selagi niat ibu betul...
Insyaallah,apa yg ibu buat
akn mendapat redha yg Esa...